Waarom blijf ik drinken terwijl ik weet dat het niet gezond is?
In deze blog bespreek ik het thema alcoholgebruik. Wat zijn de effecten van alcohol op het lichaam, de korte en de langetermijngevolgen? Wat helpt om je alcoholgebruik te minderen?
Sociale druk om te drinken
Elsa neemt plaats. We maken wat grapjes over het vreselijke weer voordat ik haar vraag waar ze voorkomt.
‘Ik vind dat ik te veel alcohol drink. Mijn eigen gedrag stoort me. Maar het is niet zo makkelijk om ermee te stoppen. Als ik naar een feestje ga en niet drink, valt iedereen over mij heen. Mijn vrienden vinden het raar en ongezellig dat ik niet meedoe. Alcohol drinken uit gezelligheid is absoluut de norm, je moet je verdedigen als je niet mee doet. Ik vind dat raar. Stel we zouden dan met harddrugs ook doen. Neem nog wat coke, doe niet zo ongezellig! Onvoorstelbaar, toch? Zo groot is het verschil tussen harddrugs en alcohol helemaal niet, denk ik.” Ze zucht en leunt achterover.
Ook ik denk even na.
In onze maatschappij wordt alcohol inderdaad heel vaak gekoppeld aan gezelligheid. Een borrel, jubileum of feestje is haast niet denkbaar zonder alcohol. Het eerste reflex lijkt altijd: daar moet op gedronken worden.
En tegelijk is alcohol een drug met veel negatieve uitwerkingen op ons lichaam – en ook op onze geest. Een overal verkrijgbare drug waar je bovendien verslaafd aan kunt raken.
Het is tijd om even op een rij te zetten wat de verschillende gevolgen zijn van regelmatige alcoholconsumptie.
De positieve effecten van alcoholgebruik
Alcohol verdoofd en ontspant. Je kunt je minder geremd of vrolijker voelen door het drinken van alcohol.
Als je er bijvoorbeeld aan gewend bent om op vrijdag middag te drinken, is het makkelijk in dit vertrouwde gedrag te blijven hangen.
Veranderen kost meer moeite.
De risico’s van alcoholgebruik op korte termijn
Deze risico’s treden direct of binnen enkele uren na alcoholgebruik op:
- Verminderde coördinatie en reactiesnelheid die het risico op ongelukken, zoals verkeersongelukken of vallen, verhoogt.
- Verminderd beoordelingsvermogen dat leidt tot impulsief gedrag risicovolle keuzes (zoals zoals ruzies of onveilige seks) en agressie.
- Bewustzijnsverlies (blackouts) en geheugenverlies of zelfs flauwvallen bij overmatig gebruik.
- Alcoholvergiftiging: de concentratie alcohol in het bloed wordt zo hoog dat je bewusteloos en in coma kunt raken. Dat is zeer schadelijk voor je lichaam. Je loopt dan meer risico op onderkoeling, orgaanschade, ademhalingsproblemen en in sommige gevallen zelfs een coma. Bij adolescenten ontstaat er bij een door alcohol veroorzaakte coma zelfs onherstelbare hersenschade. Je wordt, plat gezegd, met elke coma een stuk dommer.
- Slechte nachtrust: alcohol is slecht voor je slaap. Je valt sneller in slaap, maar wordt ook eerder wakker. Alcohol beïnvloedt de remslaap waardoor je niet goed uitrust.
- Uitdroging en kater de volgende dag, wat resulteert in hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid.
De risico’s van alcoholgebruik op lange termijn
Deze risico’s ontstaan bij regelmatig of overmatig alcoholgebruik over langere tijd:
- Verslaving met alle bijbehorende nadelen. Kijk voor meer informatie bij Novadic-Kentron
- Gewichtstoename
Alcohol is een dikmaker, het is zeer calorierijk en vertraagt bovendien de vetverbranding. Door het ontremmende effect ervan is het in aangeschoten toestand veel moeilijker om nee te zeggen tegen bijvoorbeeld een bitterbal, kaasblokjes of chips, waardoor er extra veel calorieën binnen komen.
- Leverschade zoals leververvetting, hepatitis en uiteindelijk levercirrose.
- Hersenschade
De cognitieve functies gaan achteruit, er zijn geheugenproblemen en een verhoogd risico op dementie en het zeer ernstige Korsakovsyndroom. Alcoholisten hebben bijvoorbeeld een hersenkrimp van 10 à 15% (Bron: Jellinek).
- Hart- en vaatziekten
Een verhoogde bloeddruk, hartritmestoornissen en hartfalen kunnen het gevolg zijn van alcoholgebruik.
- Een verhoogd risico op kanker zoals onder andere mond-, keel-, slokdarm-, lever- en borstkanker.
Zelfs met 1 glas per dag neemt de kans al toe. Hoe meer je drinkt, hoe groter het risico op borstkanker wordt.
Dit is trouwens is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. 4,4% hiervan word veroorzaakt door alcohol. Bron KWF, Afkickkliniekwijzer
- Geestelijke gezondheidsproblemen zoals een hoger risico op depressie en angststoornissen. Alcohol maakt somber!
- Sociale problemen
Alcoholgebruik kan problemen met familie, vrienden, werk en politie veroorzaken. Je relaties komen onder druk te staan, op het werk maak je eerder fouten en verzuim je steeds meer.
- Maag- en darmproblemen zoals een ontstoken maagslijmvlies, zweren en andere spijsverteringsstoornissen.
Heftige neveneffecten – wat nu?
Het zou kunnen zijn, dat je op grond van het bovenstaande denkt dat je best minder wilt drinken. Op dat punt staat Elsa nu ook.
Wat zijn dan de tips?
Tips om te stoppen of minderen met alcohol
- Houd eerst een tijdje een alcoholdagboek bij om in kaart te brengen wanneer en hoeveel je eigenlijk drinkt. Monitoring is steeds de eerste stap bij verandering. Kijk hier voor een voorbeeld alcohol-dagboek
- Met een goede voorbereiding is het makkelijker om te stoppen. Denk van tevoren over allerlei situaties na en maak een plan wat je in die situatie gaat doen.
- Maak een overzicht met redenen waarom je wilt stoppen. Benoem de negatieve gevolgen van alcoholgebruik en ook wat het op zou leveren als je niet zou drinken. Om je op weg te helpen: je slaapt beter, bent fitter, je bent minder gestresst, je immuunsysteem is sterker. Je bloeddruk zakt, je libido gaat omhoog, dat je volhoudt om niet te drinken geeft een boost en verbetert je zelfbewustzijn.
- Vermijd situaties die voor jou verleidelijk zijn. Feestjes waarbij iedereen drinkt en ze jou ook drinkend kennen, zijn ingewikkeld. Spreek liever af om koffie te drinken of een wandeling te maken.
- Na verloop van tijd wordt het makkelijker om nee te zeggen. Gun jezelf daarom een pauze van verleidelijke situaties.
- Je hoeft niet alleen maar water te drinken. Er zijn ondertussen een heleboel alcoholvrije drankjes zoals 0.0-bier of mocktails.
- Zoek medestanders! Samen is het makkelijker om niet te drinken. Ervaringen uitwisselen met anderen is inspirerend en motiverend.
- Volg op social media mensen die ook gestopt zijn met drinken. Ook dat geeft een boost en helpt door moeilijke momenten heen.
- Ontvolg alle brouwerijen en slijterijen. Gooi reclame met alcoholische aanbiedingen weg.
- Zoek afleiding zoals activiteiten die plezier geven.
- Accepteer dat je je soms wat minder fijn voelt. Ook dat hoort erbij en gaat weer over. Fysieke afkickverschijnselen zijn na een week over, mentale ontwenningsverschijnselen kunnen wat langer aanhouden, maar gaan ook voorbij.
- Zoek een online platform dat je hierin ondersteunt
- Geef jezelf de tijd om te wennen.
- Laat nieuwe hobby’s ontstaan, activiteiten die je niet associeert met alcoholgebruik. Ga wandelen, mediteer, doe een gezellige sport (badminton, padel, squash, boulderen oid), sluit aan bij een kook- of leesclub, volg een cursus of leer een nieuwe taal (om maar een paar dingen te noemen).
- Vraag je omgeving om steun.
Er is geen gezondheidsbevorderend of veilig gebruik van alcohol, ook niet dat ene drankje per dag na een dagje hard werken.
‘Verantwoord’ gebruik bestaat niet.
Elsa is vastberaden om nu te stoppen. Ze heeft genoeg inspiratie opgedaan om aan het avontuur te beginnen.
Ze kwam er wel al achter dat alcohol een bepaalde rol vervult in haar leven. Voor haar idee heeft het iets te maken met wat zij ‘het grote gemis’ noemt: een vervelend gevoel dat al sinds haar jeugd sluimerend aanwezig is. Ze is er benieuwd naar (tot nu toe heeft ze he alleen maar weggewuifd en verdoofd). Daarom staat onze afspraak al om een keer systemisch te kijken naar de rol die alcohol in haar leven speelt. Het wordt vast een interessante ontdekkingstocht.
Kan ik jou ook helpen in deze zoektocht? Stuur mij gerust en bericht.
Zonder dat het mijn bedoeling was, heeft mijn eigen blog ook mijn alcoholgebruik beïnvloed. Ik vroeg me ineens af waarom ik zelf eigenlijk nog drink, de feiten liegen er niet om: alcohol is altijd ongezond.
Daarom besloot ik naar aanleiding van deze blog om ook maar 3 maanden te stoppen met drinken. Ik ben benieuwd wat ik in deze maanden tegen kom. Alles zit erin: mijn eigen verjaardag, een kampeerweekend, twee vakanties in de Eifel, een weekeind met mijn Duitse werkgroep, de bedrijfs-BBQ van mijn werk, etentjes, borrels… Er valt veel te ontdekken! Ook op mij wacht dus een interessante ontdekkingstocht.
Boeken die je kunnen inspireren
Een nuchtere kijk op alcohol, Geert Dom
Nou, nog eentje dan, Mariette Wijne
The unexpected joy of being sober, Catherine Gray
Quit like a woman, Holly Whitaker
Mijn bronnen voor deze blog waren
Je kunt deze blog hier delen:
Geef een reactie