De kracht van verbondenheid: waarom verbinding essentieel is voor ons welzijn

hoe kan ik me beter voelen?

In deze blog vertel ik je over het belang van verbondenheid met anderen.

Ik geef je uiteraard ook tips mee die je kunnen helpen, je meer verbonden te voelen met de mensen om je heen.

Melle staart naar de grond. “Ik ben al blij dat ik me niet elke dag rot voel. Ik kom de dag goed door, lees online wat me interesseert, bouw verder aan mijn vogelhuisje, kook elke dag eten en als ik er energie voor heb, maak ik een wandeling.”

Ik ben blij om dit te horen. Ik hoef me geen zorgen te maken om dreigende suïcidaliteit bij depressieve Melle.

En toch blijft er iets knagen.

“Spreek je wel eens iemand? Je vrienden, je broer, je buren?”

Hij schudt zijn hoofd. ”Nee”.

Van binnen krimp ik ineen. Hij leeft in totale isolatie, niet verbonden met wie dan ook – en al helemaal niet met zijn directe omgeving.

Waarom lijkt mij dat zo erg?

Het is ongezond omdat verbondenheid met anderen van groot belang is om gezond te blijven.

Wat is verbondenheid?

‘Sociale verbondenheid is het gevoel van verbinding dat mensen ervaren wanneer zij zich bij een of meer anderen gezien, gehoord en gekend voelen, respect ervaren en herkenning vinden. Ze ontlenen steun en kracht aan deze relatie, ervaren naastenliefde, nabijheid en wederkerigheid; ze helpen en ondersteunen elkaar.[…]

Mensen die sociale connecties hebben, ontwikkelen een gezonder leven en het risico op depressie of psychische aandoeningen verlaagt. Zich sociaal verbonden voelen hangt af van de kwaliteit en kwantiteit van betekenisvolle relaties die iemand heeft met familie en vrienden.[…] 

Een gebrek aan verbondenheid kan leiden tot psychische klachten.’

Bron: Wikipedia

Verbondenheid is een menselijke behoefte, zowel individueel als ook collectief. Deze behoefte speelt op emotioneel, sociaal en ook spiritueel vlak.

Wij hebben allemaal verbondenheid nodig. 

En tegelijk zijn we steeds minder met elkaar en steeds meer met digitale apparaten verbonden. Dit heeft alles te maken met de huidige technologie, social media, de toegenomen individualisering en de moderne levensstijl. Daardoor is er minder gemeenschapszin.

Joseph Stiglitz zegt in een interview in de Volkskrant (23-11-2024): ‘…sociologen hebben wel geconstateerd, dat de gemeenschapszin in onze samenlevingen de laatste decennia is afgebrokkeld, en dat mensen meer en meer in een isolement leven, en minder zorgzaam voor elkaar zijn geworden.’

Waarom verbondenheid belangrijk is 

1. Mentaal en emotioneel welzijn

Het gevoel van verbondenheid geeft ons psychische veerkracht. Het  vermindert eenzaamheid en stress. Onderzoek toont aan dat sterke sociale banden ons gelukkiger maken en de kans op depressie verkleinen. Heb je contact met je eigen ziel (de essentie van wie jij bent) en met een ander mens, ervaar je een gelukzalig gevoel van eenheid en verbondenheid. Je verbonden voelen met een groter geheel, de natuur om je heen, geeft hetzelfde fijne gevoel.

2. Fysieke gezondheid

Het hebben van betekenisvolle relaties kan zelfs bijdragen aan een langere levensduur. Mensen met sterke verbindingen hebben vaak een beter immuunsysteem en een lager risico op hart- en vaatziekten.

Om deze reden zijn getrouwde mannen ook vaak gezonder: ze ervaren meer sociale steun, hebben een gezondere levensstijl (zij eten gezonder, roken en drinken minder) en hebben ook een stabieler emotioneel leven. 

Bij getrouwde mannen is het risico op overlijden bijvoorbeeld 2,5 keer lager dan bij ongetrouwde mannen. 

Bij vrouwen is het verschil veel kleiner, maar ook zij hebben 0,5 keer minder kans. Bij hen is er vaak al een groter sociaal netwerk buiten hun huwelijk aanwezig.

3. Maatschappelijke stabiliteit 

Verbondenheid speelt ook een belangrijke rol in de gehele maatschappij. Het bevordert empathie, begrip en samenwerking, wat weer leidt tot meer cohesie en minder conflicten. 

Als ik de krant open sla lijkt iedereen tot op het bot verdeeld.

Maar als je zoekt naar verbondenheid, kun je die vinden, altijd en overal. Ergens is er met elk persoon overlap in interesse en verlangen. Ik durf te stellen dat 100% van de mensen bijvoorbeeld streeft naar een betere wereld. Hoe we dat doen is verschillend, maar in het streven zijn we het wel eens.  Ook daardoor zijn we met elkaar verbonden.

In veel wat ik lees aan zelfhulptips gaat het steevast om zorgen dat je jezelf beter voelt. 

Maar de zorg voor elkaar en samen zorgen voor een groter geheel is voor maatschappelijke stabiliteit en zorgzaamheid voor mens en natuur essentieel. We maken allemaal deel uit van dit grotere geheel. Door ervoor te zorgen, worden wij er allemaal beter van.

 

Verbondenheid voelen heeft dus een weldadig effect op een individu als ook op de hele maatschappij.

Ik leg dit uit aan Melle. Cognitief begrijpt hij dit goed.

“Zou je een kleine stap willen zetten om je meer verbonden te voelen?” vraag ik hem.

We hebben al eerder gesproken over de factoren die zijn depressie vermoedelijk mede hebben veroorzaakt. De verwaarlozing in zijn jeugd, het niet worden gezien thuis, aanleg, leegte opvullen door wietgebruik… we konden verschillende bijdragende factoren ontwarren. En geen verbondenheid voelen in het hier en nu is nu nog een bijkomende factor.

Er is niet een oplossing om deze factoren allemaal in een klap te verhelpen. Alleen stuk voor stuk met kleine – haalbare! – stappen aan al deze factoren werken zal uiteindelijk resultaat geven. 

Maar midden in de depressie, die alle energie opslurpt, is veel gevraagd.

Melle haalt zijn schouders op. “Ik weet het niet” zegt hij.

Daarom wil ik hem eerst inspireren. Misschien is er toch iets wat hij zich we ziet doen.

 

Waar ervaar je verbondenheid? Een paar voorbeelden

Op een manifestatie kun je bijvoorbeeld verbondenheid voelen. Alle mensen daar hebben één doel. Wat een heerlijk gevoel, alle aanwezigen willen hetzelfde! Daardoor voel je je verbonden met deze grote groep onbekende en totaal verschillende mensen.

Op de dagelijkse werkvloer in de zorg kun je ook doordeweeks verbondenheid ervaren wanneer je met je collega’s voor je patiënten zorgt, ieder vanuit zijn eigen functie, stuk voor stuk professioneel. Qua politieke  overtuiging zijn er soms grote verschillen, maar bij de zorg voor de patiënten staan de neuzen dezelfde kant op en zijn jullie eensgezind – en dus met elkaar (en de patiënt) verbonden.

Zo vertelt Sanne over haar werk met gehandicapten: ‘Ik bied graag een veilige haven. Dat geeft me voldoening. Geluk zit ‘m voor mij in de kleine momenten, zoals de glimlach van cliënten. [..] Als ik in de achteruitspiegel hun twinkelende ogen zie, weet ik waar ik het voor doe.’ Bron Goed bezig van PFZW

Ook in andere  soorten banen kun je er zijn voor collega’s: als het met een collega niet goed gaat, zorgen je voor hem/haar en leef je betrokken mee. Bij persoonlijke successen van een collega geniet het hele team mee. 

Dit creëert verbondenheid.

 

Dit zijn allemaal ervaringen van verbondenheid. Wat een rijkdom, als je dit kunt voelen.

Melle heeft al deze werkgerelateerde voordelen momenteel niet. 

Hij is zeker niet de enige.

Wat kun je doen als je meer verbondenheid wilt voelen? Ik geef je een aantal praktische tips.

Hoe zorg je voor meer verbinding? 

 

  • kom buiten en maak contact met anderen. Dat kunnen mensen zijn die je groet op weg naar je werk of de winkel. 
  • Onderhoud je relaties. Stuur een appje, kaartje of e-mail, bel iemand op, spreek af met mensen. 
  • Vraag iemand buiten je eigen vriendenkring een keer hoe het echt gaat, informeer naar iets dat je werkelijk interesseert. Interesse doet warmte en verbondenheid groeien. 
  • Deel wat jou bezighoudt met anderen. Dat kunnen fijne ervaringen (bruiloft, starten eigen zaak) als ook verdrietige gebeurtenissen (rouwen om iemand, een pittige diagnose hebben gekregen) zijn. Delen is helen. 
  • Geef complimenten, benoem waar je dankbaar voor bent en kijk wat de reactie van de ontvanger met jou doet. 
  • Vertel over wat je voelt. Dat doet een contact veel beter dan oppervlakkig mooi weer spelen. Waarschijnlijk vertelt de ander dan ook over een gevoel!
  • Focus op wat al goed is. Daardoor voel je je goed. Veel aandacht voor alles wat mis is geeft daarentegen een rotgevoel.
  • Doe iets voor een ander. Door anderen te steunen, vergroot je je solidariteit. Je voelt je dan meer betrokken bij anderen in de maatschappij. Jij en de ander krijgen daardoor een fijn gevoel.
  • zoek een activiteit die voor jou betekenisvol voelt: organiseer een lokale activiteit, zet je in voor een goed doel, doe vrijwilligerswerk, word lid van een vereniging of een orkest.

Laat je inspireren door het boek ‘Verbinding verbroken van Johann Hari!

Melle bekijkt dit rijtje aan ideeën. Zijn buurvrouw schiet hem te binnen.

“Misschien ga ik een keer aanbellen bij mevrouw Oumaoi. Ze is slecht ter been. Ik zal vragen of ik af en toe wat zware spullen voor haar mee kan nemen van de supermarkt.”

Call-to-Action: 

Laat weten wat verbondenheid voor jou betekent! Deel je ervaring of tips in de reacties.

Bronnenvoor deze blog: Happinez, Brigitte, Geluksdriehoek, nog een ander artikel uit de Happinez, podcast omdenken, Volkskrant

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *