Kerstspecial: Hoe overleef ik kerst zonder schade?

ik heb een hekel aan kerst

Tips om de feestdagen heelhuids door te komen

De kerstdagen komen eraan, niet iedereen kijkt ernaar uit. Vaak is het een uitdaging: de familie komt bij elkaar en het is minder harmonieus dan gewenst, je eet steevast meer dan je zou willen of je hebt helemaal geen gezelschap (terwijl je dat wel zou willen).

Hoe overleef je deze dagen zo goed mogelijk? In deze feestelijke blog van mij krijg je een heleboel tips.

Feestdagen als uitdaging

‘Ik zie zo op tegen de kerst. Het eten met mijn schoonfamilie – verschrikkelijk. We doen alsof het leuk is, maar de sfeer is om te snijden.’

‘De hele dag met mijn zussen en mijn moeder – ze hebben het alleen maar over gewicht en afvallen. Zo naar, ze zijn allemaal veel slanker dan ik – en toch willen ze allemaal afvallen.’

‘Er staat altijd zo veel eten! Ik neem me steeds weer voor om op tijd met eten te stoppen, maar als ik Ali dan nog een keer zie opscheppen, of Henk, dan pak ik vaak ook weer. Uiteindelijk doet mijn buik pijn omdat ik zo vol zit.’

Hoge verwachtingen

Gezellig samen kerst vieren lijkt een heel leuk idee.

Voor veel mensen is het helaas niet zo leuk, maar juist stressvol.

Anderen hebben geen gezellige kerst omdat ze eenzaam zijn en alleen thuis zitten.

Kerst is bij uitstek een periode waaraan we allemaal allerlei verwachtingen hebben. We hebben uitgebreide etentjes, zijn veel samen met anderen.

Maar wat als het steeds anders uitpakt en helemaal niet zo sfeervol en gezellig is? Als je opziet tegen de overvloed van eten, dat je ongewild prikkelt om er te veel van te nemen? Of als je tegen je zin in  gewoon alleen bent en helemaal geen gezelschap hebt?

Voor al deze ongemakken heb ik ideeën:

 

Tips om de feestdagen goed door te komen

  1. Geef je eraan over. Deze twee dagen zullen voorbij gaan.
  2. Verlaag je verwachtingen. Ook dit zijn maar gewoon bijeenkomsten met je familie – of twee dagen alleen. Accepteer dat het niet perfect is. Het is oké om geen gezellige kerst te hebben.
  3. Wees begripvol, je familie is je familie. Iedereen heeft zijn eigen issues en iedereen doet dingen op zijn eigen manier. Probeer mild te zijn voor jezelf en voor je familie. We hebben allemaal onze eigen bagage en patronen. Accepteer dat de familiedynamiek niet altijd ideaal is.
  4. Plan met mate. Kies bewust waar je wel naartoe gaat en wanneer je lekker thuis blijft. Tijd voor jezelf mag ook tijdens de kerstdagen. Zes afspraken in twee dagen zou je op andere momenten in het jaar vast ook niet doen.
  5. Blijf even weg van social media. De perfecte plaatjes daar geven je makkelijk een ontevreden gevoel (alsof jij de enige bent waar het even niet zo harmonisch en perfect is).
  6. Maak je eigen traditie. Misschien wil je geen familiediners maar liever een hele dag boeken lezen, knutselen, in je pyjama series kijken, die ene kast uitruimen, de opstelling van de meubels in je kamer veranderen, de foto’s voor het jaarboek uitzoeken – of die echt gezellige kerst koffie met vrienden aan de kust.
  7. Kies bewust uit met wie je wilt vieren. Als je familie groot is en ver uit elkaar woont, kan het helpen om duidelijk te kiezen met wie jij dit jaar wilt vieren. Kijk zorgvuldig wat voor jou fijn en haalbaar is. Je hoeft in deze twee dagen echt niet iedereen te zien.
  8. Stel grenzen. Communiceer bijvoorbeeld duidelijk hoe lang je blijft of welke onderwerpen je niet op tafel wilt omdat ze jou een vervelend gevoel geven (zoals politiek, jouw carrière of je uiterlijk).
  9. Communiceer helder. Vertel aan jouw familie wat je voelt en wat je graag zou willen. Open communicatie zorgt voor minder misverstanden en helpt bij het creëren van begrip voor elkaar. Dat werkt positief uit op de kerstsfeer.
  10. Zie je juist op tegen al dat vele eten? Maak van tevoren een afspraak met jezelf wat je je wel en niet toestaat (zoals bijvoorbeeld: bij de zoete dingen ‘s middags mag ik mee doen, de hartige borrelhapjes zal ik overslaan – of andersom). Dat scheelt veel discussies met jezelf.
  11. Staat er toch echt heel veel lekkers? Geef alles een cijfer en neem alleen van wat een negen of een tien waard is.
  12. Geniet bewust en met de volle aandacht van wat je je toestaat.
  13. Onthoud dit: je komt de meeste kilo’s niet aan tussen kerst en oud-en-nieuw, maar tussen oud-en-nieuw en kerst.
  14. Mexicaanse wetenschappers  hebben vastgesteld dat mensen 400 – 700 gr kunnen aankomen tijdens de kerstdagen (Volkskrant, 14-12-24). Dat is te overzien. Mocht je dat aankomen, krijg je dat er met de gezonde leefstijl achteraf ook weer af.
  15. Doe een activiteit wanneer jullie te lang aan tafel zitten. Stel een spelletje voor, laat iedereen een kwartier dansen of maak een wandeling (alleen of met je gezelschap).
  16. Delegeer als het feest bij jou wordt gevierd. Geef iedereen een taak om te voorkomen dat jij te veel moet doen en in de stress schiet.
  17. Houd het simpel wat betreft koken. Probeer nu geen nieuwe gerechten uit. De stress is groot als het dan niet lukt. Maak een oud, vertrouwd gerecht dat je makkelijk voor elkaar krijgt omdat je op je routine kunt varen.
  18. Zorg voor een goede voorbereiding op tijd wanneer je aan het diner bijdraagt. Het geeft rust wanneer je weet dat alles in huis is wat je ervoor nodig hebt.
  19. Alleen blijven met kerst is ook helemaal oké. Maak een mooi kerstdiner voor jezelf als je dat leuk vindt. Geniet van de rust, je eigen muziek, je huisdier. Je kunt ook naar een concert gaan, naar een theatervoorstelling, naar de sportschool of een wandeling maken op het strand, de hei of in het bos.
  20. Je kunt ook juist iets doen voor een ander. In het bejaardentehuis, het asielzoekerscentrum en in de daklozenopvang zijn mensen die jouw aanwezigheid enorm waarderen!
  21. Wandel! Hoe je kerst ook viert, een wandeling buiten doet ALTIJD goed.
  22. Sta stil waar je dankbaar voor bent. Daardoor wordt de sfeer positief, of je nu alleen bent, met vrienden of met familie.
  23. Lach om alles wat mis gaat. Dat schept afstand en maakt het dragelijker.
  24. De winter is bij uitstek een tijd om je wat meer naar binnen te keren en je energie te sparen – wat ook een dier in winterslaap doet. Voel je dat ook? Volg je instinct en sta het jezelf toe. In de lente kun je weer fris naar buiten treden, contact maken en actief worden.
  25. Zie onder!

Call-to-action

Dus, hoe overleef je de feestdagen? Door te ontspannen, realistisch te blijven en vooral te genieten van de momenten die echt fijn zijn. Maak er een mooie tijd van – op jouw manier!

Dit is mijn 40ste blog, hiermee sluit ik mijn eerste blogjaar af. Wil jij mijn andere blogs lezen? Ze staan hier.

Ik pas nu mijn 25ste tip op mijzelf toe:

Ga niet werken naast het feestgedruis. Concentreer je op de mensen die ertoe doen en pak het werk daarna weer op.

Ik wens jullie geslaagde feestdagen toe. Tot volgend jaar.

Hartelijke groet van

Marion

Bronnen:

maakjouwimpact, NRC, Amayzine, LoesBroen, mindgains, Volkskrant

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *