Maagverkleining of hormonen: wat zet jouw relatie onder druk?

hormonen uit balans na bariatrie


Hormonale schommelingen na de gastric bypass of de sleeve

In deze blog leg ik je uit wat het betekent als je hormonen uit balans zijn door een maagverkleining of veel gewichtsverlies.

Om welke hormonen gaat het dan precies en wat kun je daaraan doen?

Hiervoor en ook voor relationele spanningen geef ik je tips mee – juist om een relatiebreuk te voorkomen.

Ups en downs

Elly is heel onzeker. Zij ervaart de laatste maanden veel stemmingswisselingen en ze heeft een korter lontje. Ze had zo gehoopt dat ze door het afvallen een blijer en gelukkiger mens zou worden – en nu lijkt het eerder de verkeerde kant op te gaan. Vooral bij haar echtgenoot is zij snel geïrriteerd en onredelijk. Ze botsen regelmatig. Veel relatiegedoe na de maagverkleining? Hier gaat iets enorm mis, denkt Elly.

Zij kreeg het advies om een keer met een psycholoog te praten. En nu zitten we tegenover elkaar. Elly is een vrouw begin zeventig, ze vertelt levendig, de energie spat ervan af.
“Ik had begrepen dat na de maagverkleining ook de hormonen totaal in de war zijn. Moet ik weer aan de pil om alles op orde te brengen?” Elly grijnst. Ook voor haar lijkt het een wat absurd idee. Ze wil natuurlijk graag weten wat ze er wel aan kan doen om weer de kalme vrouw te worden die zij voorheen was.

Hormonen uit balans na de maagverkleining

Natuurlijk verandert er een en ander als je veel afvalt. Elly denkt dan meteen aan de vrouwelijke geslachtshormonen, maar het totale plaatje is veel breder. Een maagverkleining heeft inderdaad invloed op meerdere hormonen.
Welke hormonen precies?

  • De hormonen die betrokken zijn bij honger en verzadiging (zoals ghreline en leptine) veranderen. Het niveau van de ghreline, het hormoon dat aangeeft dat je honger hebt, kan drastisch dalen. “De twee belangrijkste hormonen in het spel van aankomen en afvallen zijn de in de jaren negentig ontdekte ghreline en leptine. Leptine vertelt het brein hoeveel vetmassa er is. Hoe meer vet, hoe meer de voedselinname wordt onderdrukt. Ghreline stimuleert juist voedselinname, vermindert het energieverbruik en stimuleert vetopslag. […] Bij patiënten met obesitas werken al deze systemen niet zoals het hoort. De hormoonhuishouding raakt in de war: patiënten worden resistent voor leptine en blijven daardoor onnodig dooreten. De neuro-endocriene systemen gaan de patiënten tegenwerken in plaats van helpen.” Citaat Medisch Contact  

          Dit systeem lijkt te herstellen na een maagverkleining.

  • Insuline: je gevoeligheid voor insuline verbetert vaak na de maagverkleining. Daardoor kan het even duren voordat het geheel van bloedsuikers en insuline weer in balans is. In de tussentijd kun je last hebben van bloedsuikerschommelingen.
  • Schildklierhormonen: er zijn mogelijk veranderingen bij deze hormonen.
    De schildklier werkt natuurlijk niet ineens beter door de maagverkleining. Hypothyreoïdie (onderfunctie van de schildklier) is niet genezen door een kleinere maag. Maar: men vermoedt dat leptine, een hormoon dat in vetweefsel gemaakt wordt, een verstorende invloed heeft op het schildklierhormoonsysteem.
    Citaat Schildklier.nl

En dan zouden de maagverkleining of afvallen dus toch ook invloed op de  schildklier kunnen hebben.

  • Geslachtshormonen oestrogeen en testosteron
    Deze hormonen zijn vaak uit balans wanneer je te zwaar bent. Daardoor ben je bijvoorbeeld minder vruchtbaar. Door af te vallen komt dit hormonale systeem weer meer in balans (onafhankelijk van hoe je afvalt).

Symptomen van hormonale disbalans

De fysieke symptomen van disbalans na een maagverkleining zijn onder andere vermoeidheid, duizeligheid en haaruitval.

De emotionele symptomen kunnen bestaan uit stemmingswisselingen, angst, depressieve gevoelens en de zorg dat ook dit maar een tijdelijke oplossing is.

Wat kun je eraan doen?

Het allerbelangrijkste dat je kunt doen bij een hormonale disbalans (die door een maagverkleining en het snelle afvallen makkelijk getriggerd wordt) is:

  • goed stressmanagement,
  • echte ontspanning bewerkstelligen,
  • zorgen om voldoende slaap te krijgen,
  • beweging,
  • een regelmatig eetpatroon,
  • plezier maken en
  • geduld hebben!

Elly heeft dit allemaal aangehoord.
Ze snapt nu dat haar stemmingswisselingen eigenlijk niet zo raar zijn. Door de veranderingen van haar lijf en door bewust bezig te zijn met een gezonde leefstijl heeft zij ook veel meer aandacht voor wat zij voelt. Het gedoe in haar relatie heeft dan ook maar deels te maken met haar stemming. Zij merkt nu simpelweg sneller op dat zij geïrriteerd is.  Haar man reageerde altijd zo op haar – maar nu merkt zij op dat het haar stoort. Haar irritatie heeft dus eerder met aandacht voor haar gevoelsleven te maken dan met hormonen die uit balans zijn.

Tips bij relationele spanningen:

  1. Heb geduld,
  2. neem serieus wat je voelt,
  3. wees mild voor jezelf (en de ander!),
  4. schrijf op wat je voelt en denkt,
  5. praat,
  6. accepteer dat wat is en
  7. spreek je irritatie niet hevig geëmotioneerd uit. Stel het uitpraten dan liever even uit.

Daar gaat Elly mee aan de slag. Zij lijkt er nu al meer vertrouwen in te hebben, de angst dat er bij haar iets vreselijk uit balans is, is ook weg.

Conclusie

Het is van groot belang om stil te staan bij de hormonale veranderingen na een maagverkleining/afvalproces.

De meeste systemen in ons lichaam komen vanzelf weer in balans.
Tot die tijd geldt – ook voor Elly de

Call-to-Action:

Zorg voor fatsoenlijk stressmanagement, ontspan, slaap, beweeg, eet regelmatig & gezond, maak plezier en heb vooral heel veel geduld.

Het komt goed. Aan de pil hoeft Elly zeker niet om weer haar evenwichtige zelf te worden.

Wil je meer weten over hoe je kunt ontspannen? Lees dan mijn blog over hoe je stress kunt verlagen.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *