Waarom in hemelsnaam mediteren? Ontdek de kracht van rust in een drukke wereld

ik ben mezelf kwijt

In deze blog beschrijf ik de winstpunten en ook de uitdagingen van meditatie. Waarom zou je eigenlijk mediteren?

Ik neem je stap voor stap mee in de voordelen en ook uitdagingen.

Ontkomen aan een druk leven…

 

Amelie komt mijn kamer binnen: een drukbezette jonge vrouw die veel werkt en een groot sociaal netwerk heeft.

Dat ze ruimte kon maken voor ons gesprek verbaast me al bijna. Maar blijkbaar wringt de schoen toch ergens en is het ontzettend succesvolle leven toch niet zo zaligmakend als ze had gehoopt.

‘Ik wil graag blij en tevreden kunnen zijn met alles wat ik bereikt heb – maar dat lukt niet goed. Ik stel het tevreden zijn steeds uit tot ik de volgende uitdaging gehaald heb. Het achteroverleunen komt dus nooit!’

… door met meer aandacht te leven!

 

We kijken naar haar drijfveren en overtuigingen die diep in haar hoofd genesteld zijn: doe je best, wees sterk, wees perfect.

Deze opdrachten geeft iemand zich vaak zelf om dieper liggende opvoed boodschappen uit het verleden niet te hoeven voelen. Haar hardwerkende ouders hebben haar bezworen om steeds normaal te doen, niet op te vallen en gewoon te doen wat men van haar verwachtte. Daardoor leerde zij zichzelf aan om te doen wat hoorde, de ene carrièrestap na de andere, deelname en zelf het voorzitterschap van verschillende clubjes en verenigingen.

Zolang Amelie mee deed met deze rat-race en presteerde, voelde zij zich goed…. meende zij lang.

Ondertussen voelt het voor haar als een een lege huls. ‘Wie ben ik eigenlijk zonder al mijn rollen en prestaties?

Het gejaagde, succesvolle maakt plaats voor een licht verdriet.

Amelie is zo te zien echt ontdaan – en ook zoekende.

Er zijn verschillende paden die we nu kunnen bewandelen.

We kunnen een therapeutisch pad bewandelen en dieper duiken in de opvoed boodschappen. Dat ga ik nu niet doen. Wil je er meer over weten, kijk dan voor meer informatie hierover op deze website over TA.

Ik kies nu voor een andere benadering en raad Amelie aan om te gaan mediteren.

Wat is mediteren?

 

Meditatie is ontspannen maar waakzaam in het hier en nu zijn.

Wie mediteert, focust de aandacht. Zen (Japans) betekent letterlijk concentratie. De meest gebruikte techniek is ‘zazen’: geconcentreerd zitten,

met gestrekte rug. ‘Zen is letterlijk en figuurlijk ruggegraattraining. Dat betekent een beetje ongemak, maar dat houdt je alert.’ De aandacht is meestal gericht op de ademhaling, […].

Het grote misverstand is, dat het zou gaan om ‘aan niks denken’. ‘Dat kan helemaal niet. De afleidende gedachten zullen altijd komen. De oefening is daarin niet te blijven steken.

Bron: Radboud Universiteit

‘Meditatie is een vorm van spirituele of cognitieve oefening. Vele religies en geloofsstromingen kennen meditatie in een of andere vorm, ook zijn er wetenschappelijke vormen van meditatie. […]

Wanneer het uit de oorspronkelijke boeddhistische context wordt gehaald (bijvoorbeeld voor therapeutische toepassing), is er sprake van mindfulness.’

Bron Wikipedia

Wat ik Amelie aanraad, is de aandachtsoefening. Hierbij richt je de aandacht op één punt. Dat kan een object zijn waar je naar kijkt, maar haar adviseer ik om op haar ademhaling te focussen. Je bent bij deze oefening met je aandacht in het hier en nu. Waarschijnlijk merk je allerlei storende gedachten en impulsen op die bij je opkomen, maar je handelt daar niet naar en laat de gedachten of impulsen gewoon weer los.

De positieve effecten van meditatie

 

Er zijn een heleboel (goed onderbouwde) voordelen:

  • afname van angst, depressiviteit en irritatie
  • betere (werk)relaties
  • verbeterde concentratie, reactievermogen, geheugen en slaap
  • het werkt stressverlagend en angstreducerend
  • het kan de kans op terugval in een depressie verkleinen
  • het vermindert gevoelens van eenzaamheid en vergroot empathie
  • de mentale veerkracht neemt toe
  • verlichting bij chronische pijn
  • daling bloeddruk en verbetering immuunsysteem
  • het ondersteunt bij het los komen van een verslaving

Zelf uitproberen

Alleen echt stil zittend mediteren is best moeilijk, daarom leek het me handiger voor Amelie om niet op deze manier te beginnen.

Ik stel haar voor om zichzelf te trainen in alles met volle aandacht te doen: tanden poetsen, de was ophangen, wandelen, douchen. Wees in het moment en observeer alleen wat je lichamelijk en mentaal ervaart, zonder erover te oordelen en zonder het te willen veranderen.

Zij beaamt meteen dat zij telkens met straks en later bezig is wanneer zij deze geautomatiseerde handelingen doet, maar wil het wel proberen.

We spreken af, dat zij het op twee momenten op een dag toepast.

Alsof het zo had moeten zijn, zag ze een paar dagen later in het wijkblad van haar woonwijk een oproep om mee te doen aan de hartmeditatie. Een meditatie van 30 minuten, elke laatste woensdag van de maand, begeleid door een aantal vrijwilligers.

Kijk voor meer informatie over deze hartmeditatie op de website van Weaddheart.

Amelie vindt dit een mooie makkelijke manier om het echte mediteren nu eens uit te proberen.

Haar wijkgenoten zijn vast niet allemaal diehards die uren per dag kunnen mediteren, maar net als zij gewone mensen die laagdrempelig willen mediteren. Door deze gedachte kon zij met weinig aarzelingen naar de eerstvolgende bijeenkomst gaan, ook al was zij beginner. Ze was nieuwsgierig en had geen verwachtingen.

Viel dat even tegen

 

Het leek zo makkelijk, 30 minuten haar aandacht naar binnen richten. Het getetter in haar hoofd, alle gedachten, meningen, oordelen, vragen, conclusies en irritaties leidden haar ontzettend af.

Zij loste diverse problemen en vraagstukken tijdens het vermeende mediteren op, formuleerde mails en bedacht vervolgstappen – en besefte tegelijk dat dit juist niet de bedoeling was.

Haar gedachten loslaten en niet verder vervolgen was de eerste keer te moeilijk.

Ik stel haar gerust. Dit is ook ontzettend moeilijk, maar oefening baart kunst. Het is ook belangrijk om geen successen te willen boeken en alleen daarom doelgericht te mediteren.

Mediteren draait juist om een basishouding van acceptatie en mildheid. Het gaat erom dat waar te nemen wat er is, het oefenen van geduld hebben en loslaten. Door deze houding kunnen klachten (zowel mentaal als lichamelijk) op den duur verminderen.

 

Oefenen helpt toch wel

 
 

De eerstvolgende keer lukt het haar al veel beter. Telkens wanneer zij met haar gedachten wegdrijft, laat zij de gedachte los en concentreert zij zich weer op haar ademhaling. Het fijne van deze hart meditatie is dat ze wordt uitgenodigd om naar haar hart te gaan en vanuit daar warmte en licht te verspreiden.

Dit concept bevalt haar wel.

Is mediteren dan altijd goed?

 

Nee, als je zeer angstig bent of fobische klachten hebt, kan het zijn dat het voor jou niet goed uitwerkt.

‘Hoogleraar psychiatrie en directeur van het Radboudumc Anne Speckens erkent dat mediteren niet voor iedereen op elk moment dé oplossing is. “Als je je heel angstig voelt, kunnen die gevoelens juist tijdens het mediteren naar boven komen.”

Bron: Nu.nl

Ook in dit geval baart oefening kunst. Wanneer je jezelf traint in het loslaten van angsten en gedachten (in plaats van je er helemaal mee te identificeren), verliezen de angsten hun grip op jou en kun je afstand nemen van je emoties.

Wat is het verschil tussen gewoon chillen en mediteren?

 

De ontspanning die het brein ervaart tijdens het mediteren, gaat dieper dan wanneer je gewoon chilt (en je ontspannen vermaakt).

‘[..] Meditatie biedt meer. Het is een innerlijke training in het anders omgaan met spanningen. Je bent niet meer afhankelijk van impulsen van buitenaf die je moeten ontspannen. Je doet er zélf iets aan.’

Bron: Psychologiemagazine

Call-to -action

Als je het zelf ook wilt ervaren, het mediteren, zoek dan een manier om dat middels een passende begeleiding te doen:

Heel makkelijk gaat dat via YouTube, bijvoorbeeld de meditatie met een vrouwenstem zoals deze:

of met een mannenstem zoals die:

Je kunt ook kijken of de hartmeditatie bij jou in de buurt wordt gegeven: Weaddheart. 

Amelie heeft ondertussen heel wat momenten met haar buurtgenoten gemediteerd. Zij merkt dat ze minder gehaast en gehaaid door het leven rent, dat ze meer aandacht heeft voor de kleine waardevolle dingen in haar leven. Ze heeft zichzelf teruggevonden – en dat was nou precies wat ze kwijt was toen ze bij mij binnen kwam.

Ook als je hormonaal uit balans bent, kan mediteren helpen. Lees meer over dit onderwerp in mijn blog over hormonaal uit balans zijn.

Loopt je hoofd over omdat er teveel dingen spelen? Mediteren is ook dan helpend! De blog ‘‘Teveel aan je hoofd? Zo breng je rust in hoofd en leven‘ geeft tips voor deze uitdaging.

Kun je je lijf moeilijk voelen? Lees dan de blog ‘Gewoon voelen – was het maar zo makkelijk

De nog niet genoemde bronnen voor deze blog zijn Orangefit en Zilverenkruis

Mocht je ook contact et mij op willen nemen, stuur mij dan hier gewoon een bericht!

Ik heb ook een blog over omgaan met een creatieve blokkade geschreven: Je moet nu iets ontwerpen, maar je hebt geen inspiratie. Wat helpt in dat geval?

Je kunt deze blog hier delen:

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *